NOTICE UNDER THE PERSONAL DATA PROTECTION ACT 2010

Scroll down for Bahasa Malaysia Version

1. General

The Personal Data Protection Act 2010 (hereinafter referred to as the “PDPA”) generally regulates the processing of personal data in commercial transactions. For the purpose of this Notice, the terms “personal data” and “processing” shall have the meaning prescribed in the PDPA. This Notice applies to APM Automotive Holdings Bhd (424838-D) of Lot 600, Pandamaran Industrial Estate, Locked Bag 218, 42009 Port Klang, Selangor Darul Ehsan, Malaysia and its subsidiaries including Able Motor Sdn Bhd (Company No. 250531-A) and Omnimatics Sdn Bhd (Company No. 1146451-U) and where applicable, its related corporations (hereinafter referred to as “APM”, “our”, “us” or “we”).

 

2. Guiding Principles

We comply with the Personal Data Protection Act 2010. This Personal Data Protection Notice (“Notice”) informs you how we use your personal data based on the following guiding principles:

  1. We use your personal data to provide you goods, services and other transactional products and services.
  2. We aim to continuously improve our communication with you and our products and services for you and will use your personal data to help us achieve this.
  3. We give you some control over the personal data we hold about you, including who is allowed to see it and how it is used.
  4. We will not use your personal data to contact you for direct marketing purposes without your consent.
  5. We will take reasonable care to safeguard your personal data through security policies and secure business processes.

 

3. Application

This Notice applies generally to all communication with APM and the products and services provided by APM. This written notice serves to inform you that your personal data is being processed by or on behalf of APM.

 

4. Acceptance

Circumstances may arise where a different data protection notice will be applicable for a specific transaction and if so, we will notify you accordingly. Please read and understand the Page 2 of 8 terms of this Notice carefully before furnishing us with your personal data. By furnishing us with your personal data, communicating with us or by continuing to use our products or services, you are indicating to us that you agree and consent to the terms and conditions of this Notice.

 

5. Personal Data of Third Parties

In respect of personal data of any third party provided by you to us, you warrant that you have obtained the relevant consent from the said third party to furnish his/her personal data to APM and APM to process such personal data. You further warrant and undertake to furnish a copy of this Notice to the said third party before providing APM with that third party’s personal data.

 

6. How we collect your personal data

  1. Directly from you – We collect personal data that you provide to us when you use any of our products, services, and website(s) or when you deal with us. This includes information that you provide:
    • When you enquire or request for any services or products or purchase any products or services from us;
    • When you communicate with us;
    • When you perform a transaction or contract with us;
    • When you fill in manual forms and submit them to us;
    • When you deal with us whether over the telephone, through email, through our website(s) or in person;
    • When you take part in our customer surveys, competitions and promotions;
    • When you use our products or services;
    • When you visit our premises or our website(s); or From correspondence you send to us including any enquiries or comments.
  2. When you use our website – We may collect some information automatically when you access our website(s) including:
    • Information about your use of our products and services, including your browser type, operating system, platform, IP address, cookies, language and region; and
    • Search queries you conducted on our website(s), pages and advertisements you viewed and links you clicked on while using our website(s).
  3. From third parties – We may ask third parties for personal data about you, for example, when we acquire third party marketing lists, or get authorisation for a payment you make using a credit or debit card, or to complete a credit or fraud check.
     
  4. Corporate entities – Where we transact or contract with a corporate entity, that corporate entity may provide us with your personal data in connection with a transaction or contract. That corporate entity is responsible for obtaining your consent for disclosure of your personal data to us.

 

7. What personal data we collect

In this Notice, personal data means data we hold about you from which your identity is apparent or can be reasonably determined. This includes:

  • Your identification information such as name, identification number, gender, ethnic origin, nationality, date of birth, age and marital status;
  • Your contact details such as address (residential, office or billing), telephone number(s), email address(es) and other contact details that you provide us from time to time;
  • Your employment details such as your employer’s name, your position in the company, job description, the company’s address(es), telephone number(s), your income range and professional credentials or qualifications;
  • Your payment details such as bank account number and credit or debit card details;
  • Transaction-related information, including sender’s and recipient’s identifying information and contact details as well as personal data of individuals given by corporate entities in connection with a transaction or contract;
  • Recording of telephone conversations;
  • Personal data of your spouse, dependents or other third parties; and
  • Additional information that you provide us when you transact or deal with us or when you visit us.

 

8. Why we collect your personal data

  • To provide you with products and services. Note that the personal data we require may vary between transactions;
  • To verify your identity and to minimize the risk of unauthorized access to your personal data when you deal with us;
  • To enhance and improve your experience with us generally. When you indicate your preferences by filling in our forms, through your use of our website(s) or when you contact or deal with us directly, we will use this personal data to personalize our products and services to better meet your needs;
  • To provide you with information or notifications about products and services that we or our agents, contractors, employees, associate companies, business partners or professional consultants of APM have selected and believe would be of interest to you (Please see the sections entitled “Who sees your data” and “Important information about opting-out”);
  • To prepare any statistics or analysis or internal reports for market research purposes;
  • To allow us to enforce our legal rights or to recover any debt owing by you to us;
  • To keep your personal data secure and minimize the risk of unauthorized access to your personal data by using some of your personal data to verify your identify when you use our website(s) and customer service helpdesk;
  • To improve our communication with you;
  • For security purposes when you visit our premises or website(s); and
  • To ensure compliance with applicable laws and regulations.

 

9. Who sees your personal data

  1. Your personal data may be used by all the companies within APM and its related or associated companies. Who sees your personal data depends on the context in which you provided it and the purpose for which it is being used (Please see the section entitled “Why we collect your personal data”).
  2. Your personal data may be disclosed or transferred to a third party. This may include outsourcing any of our business operations or functions to any third party within or outside Malaysia. We may do this for reasons that include the following:
    • To provide you with our products and services or perform a contract with you. Some of our products and services are provided in conjunction or collaboration with certain third parties, and we will need to disclose your personal data to them to provide you with the products and services. We may also share your personal data with certain third parties who have been engaged to perform our business functions;
    • To provide you with information or notifications about our products and services that we or third parties have selected and believe would be of interest to you. If you have given your consent by choosing not to opt out when filling in our manual forms, using our website(s) or when you contact or deal with us directly, we may share some of your personal data with carefully selected third parties so that they can provide you with information about products and services that may be of interest to you;
    • We may share your personal data with third parties (including the police and other law enforcement agencies) when we believe it is necessary to comply with the law or protect our or another person’s rights, property or safety. This includes exchanging data with third parties to protect against fraud and to reduce payment risks or disclosure of personal data to the police and other law enforcement authorities in connection with the prevention and detection of crime;
    • We may share your personal data with regulatory bodies and agencies to ensure compliance with applicable laws and regulations; or
  3. We will only deal with third parties whom we trust will act in your best interest and will treat your personal data with similar security controls that we apply ourselves.

 

10. Where we store and process your personal data

We generally store and process your personal data within Malaysia. However, the personal data that we collect about you may be processed in, transferred to, or stored at a destination outside of Malaysia. By filling in our manual forms, using our website(s) or when you contact or deal with us directly, you agree to this processing, transfer or storage outside Malaysia. We will take reasonable steps to ensure that your personal data is treated securely and in accordance with this Notice even when your personal data is processed in, transferred to, or stored at a destination outside Malaysia.

 

11. How long we keep your personal data

  1. The duration will depend on the context in which you provided your personal data and the purposes for which we use it. Your personal data will be retained for as long as it is reasonably necessary for such purpose (Please see the section entitled “Why we collect your personal data”), or for such period as may be necessary to protect our legal interest.
  2. We will keep your personal data:
    • For as long as it is reasonably necessary for us to provide you with our products and services you have purchased or requested, or for the performance of a contract with you;
    • For marketing purposes to provide you with information about products and services that we or our third party business partners have selected and believe would be of interest to you until you choose to opt-out from allowing us to process your personal data for marketing purposes (Please see the sections entitled “Your rights to access and correct personal data” and “Important information about opting-out”);
    • We may keep records of any transactions you enter with us for up to 7 years or for such duration as permitted or required under any applicable law or regulation so that we can respond to any complaints or disputes which may arise. Where the records are the subject of legal investigations or proceedings, we will keep the personal data for longer periods; and
    • We will keep your personal data for as long as it is required to comply with the law.

 

12. Your rights to access and correct personal data

  1. You are free to contact our Personal Data Protection Compliance Officer at +603-31618888 (Ext. 8933 Group Legal or Ext 8900 IT Help Desk) or email us at adrian.low@apm.com.my or it_helpdesk@apm.com.my and we will endeavour to comply with your request or instructions within 21 days of receiving your request or instruction in the prescribed form and where applicable, the prescribed processing fee.
  2. Your right to access your personal data is not absolute, and may be limited by the Personal Data Protection Act 2010.

 

13. Important information about opting-out

  1. The personal data that we ask you to provide may either be mandatory or optional, and may differ depending on the particular product or service. Mandatory personal data is information required for the processing of the transaction, or provision of products and services, or performance of a contract. Optional personal data is information you voluntarily provide to us, which we may process during the
    transaction or to provide you with other products and services. Fields requiring mandatory personal data will be indicated in our manual forms and registration forms on our website(s).
  2. If you choose not to furnish any mandatory personal data requested or wish to withdraw your consent or limit the processing of your personal data, you agree that (notwithstanding any agreement between you and us) we shall be entitled to cease the provision of any products or services to you without incurring any liability whatsoever for any losses which you may suffer as a result of such cessation.
  3. By not ticking a clearly displayed “opt-out” box or notifying us in writing of the same, we will assume we have your consent to process your personal data pursuant to the terms of this Notice and to receive information about products and services that we or our third party business partners have selected and believe would be of interest to you until you choose to opt-out from allowing us to process your personal data entirely or to limit the processing of your personal data for marketing purposes or notifying us in writing of the same.
  4. You may choose to limit the processing of personal data or withdraw your consent to process your personal data by contacting our Personal Data Protection Compliance Officer at +603-31618888 (Ext. 8933 Group Legal or Ext. 8900 IT Help Desk) or email us at adrian.low@apm.com.my or it_helpdesk@apm.com.my We will endeavour to comply with your request within 21 days or as soon as we are reasonably able to do so.
  5. In relation to links to other sites found on our website(s) (if any), please note that personal data provided to these third parties are not under our control and responsibility and you may need to contact them directly if you wish to withdraw your consent for their continued use of your personal data.
  6. Please note that once we receive confirmation that you wish to withdraw your consent for marketing or promotional materials/communication, it may take up to 21 days for your withdrawal to be reflected in our systems. Therefore, you may still receive marketing or promotional materials/communication during this period of time. Please note that even if you opt-out from receiving marketing or promotional materials, we may still contact you for other purposes in relation to the products and services you transacted with us.
  7. Where you have elected to opt out or limit the processing of personal data or withdraw your consent to process your personal data, you acknowledge and agree that such personal data may still continue to appear in our database but access or use thereof will be blocked.

 

14. Websites

  1. In relation to our website(s), some of the information will be gathered through the use of “cookies”. Cookies are small bits of information that are automatically stored on a person’s web browser in their computer that can be retrieved through the website. Such information, for example, may be a user’s password that is stored to avoid having to retype it during subsequent visits to a site. Should you wish to disable these cookies, you may do so by changing the setting on your browser.
  2. Note that personal data transmitted electronically will not be 100% secure. We will not be liable for any breach of security unless we have been grossly negligent.
  3. Our website(s) may also contain links to other sites controlled by a third party. Please note that we are not responsible for the privacy practices of such other sites. We are not responsible for how these other companies or organizations collect, use, disclose, or secure the information that you provide them. This Notice applies solely to information collected by website(s) maintained by APM. If you choose to access a third party site linked to our website(s), you do so at your own risk and subject to
    any terms of service or privacy policy (if any) associated with such third party websites.
  4. Where APM is processing your personal data on behalf of another person or entity, the processing of your information would depend on the privacy practices of that person or entity. This would not be under our control or responsibility. You should contact them directly on the processing of your personal data.

 

15. Revisions to the Notice

We may at our absolute discretion revise or alter this Notice from time to time and if there is any revision, it will be posted on our website(s) and/or other means of communication deemed suitable by us.

 

16. Enquiries

If you have any enquiries or complaints concerning this Notice, please contact us at:

APM Automotive Holdings Bhd (424838-D)
Lot 600, Pandamaran Industrial Estate,
Locked Bag 218, 42009 Port Klang,
Selangor Darul Ehsan, Malaysia
Tel: +603-31618888 (Ext. 8933 Group Legal or Ext. 8900 IT Help Desk)
Email: adrian.low@apm.com.my
it_helpdesk@apm.com.my
Attn: Personal Data Compliance Officer

Personal Data Protection Compliance Officer at +603-31618888 (Ext. 8933 Group Legal or Ext. 8900 IT Help Desk) or email us at adrian.low@apm.com.my or it_helpdesk@apm.com.my

 

17. Language

This Notice is made available in the national and English languages. In the event of any discrepancies, the English language version of the Notice shall prevail.

 

This Notice was last updated on 3 September 2018


Bahasa Malaysia Version

NOTIS PERLINDUNGAN DATA PERIBADI

 

1. Umum

Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (selepas ini dirujuk sebagai “PDPA“) umumnya mengawal pemprosesan data peribadi dalam urus niaga komersil. Bagi Notis ini, istilah “data peribadi" dan "pemprosesan” hendaklah mempunyai maksud yang ditetapkan dalam PDPA. Notis ini terpakai kepada APM Automotive Holdings Bhd (424838-D) Lot 600, Kawasan  Perindustrian Pandamaran, Locked Bag 218, 42009 Pelabuhan Klang, Selangor Darul Ehsan, Malaysia dan anak syarikatnya termasuk Able Motor Sdn Bhd (No. Syarikat 250531-A) dan Omnimatics Sdn Bhd (No. Syarikat 1146451-U) dan jika berkenaan, syarikat berkaitan (selepas ini dikenali sebagai “APM” atau “kami”).

 

2. Prinsip Panduan

Kami mematuhi Akta Perlindungan Data Peribadi 2010. Notis Perlindungan Data Peribadi ini (“Notis“) memberitahu anda bagaimana kami menggunakan data peribadi anda berdasarkan prinsip-prinsip panduan berikut:

  1. Kami menggunakan data peribadi anda untuk memberikan anda barangan, perkhidmatan dan produk dan perkhidmatan transaksi lain.
  2. Kami berhasrat untuk terus meningkatkan komunikasi kami dengan anda dan produk dan perkhidmatan kami untuk anda dan akan menggunakan data peribadi anda untuk membantu kami mencapai matlamat ini.
  3. Kami memberikan anda beberapa kawalan ke atas data peribadi yang kami terima tentang anda, termasuk yang dibenarkan untuk melihatnya dan bagaimana ia digunakan.
  4. Kami tidak akan menggunakan data peribadi anda untuk menghubungi anda untuk tujuan pemasaran langsung tanpa persetujuan anda.
  5. Kami akan mengambil perhatian yang sewajarnya untuk melindungi data peribadi anda melalui dasar keselamatan dan proses perniagaan yang selamat.

 

3. Kegunaan

Notis ini digunakan secara amnya untuk semua komunikasi dengan APM serta produk dan perkhidmatan yang disediakan oleh APM. Notis bertulis ini memberitahu anda bahawa data peribadi anda diproses oleh atau bagi pihak APM.

 

4. Penerimaan

Keadaan mungkin timbul di mana notis perlindungan data yang berbeza akan terpakai bagi urus niaga khusus dan jika ya, kami akan memaklumkan anda dengan sewajarnya. Sila baca dan fahami terma Notis ini dengan teliti sebelum memberikan kami data peribadi anda. Dengan memberi kami data peribadi anda, berkomunikasi dengan kami atau meneruskan penggunaan produk atau perkhidmatan kami, anda menunjukkan kepada kami bahawa anda bersetuju dan bersetuju dengan terma dan syarat Notis ini.

 

5. Data Peribadi Pihak Ketiga

Berhubung dengan data peribadi mana-mana pihak ketiga yang disediakan oleh anda kepada kami, anda menjamin bahawa anda telah memperoleh persetujuan yang relevan daripada pihak ketiga tersebut untuk memberikan data peribadinya kepada APM dan APM untuk memproses data peribadi tersebut. Anda terus memberi jaminan dan berjanji untuk memberikan satu salinan Notis ini kepada pihak ketiga tersebut sebelum menyediakan APM dengan data peribadi pihak ketiga itu.

 

6. Bagaimana kami mengumpul data peribadi anda

  1. Secara langsung daripada anda – Kami mengumpul data peribadi yang anda berikan kepada kami apabila anda menggunakan mana-mana produk, perkhidmatan, dan laman web kami atau semasa anda berurusan dengan kami. Ini termasuk maklumat yang anda berikan:
    • Apabila anda menyiasat atau meminta sebarang perkhidmatan atau produk atau membeli sebarang produk atau perkhidmatan dari kami;
    • Apabila anda berkomunikasi dengan kami;
    • Apabila anda melakukan transaksi atau kontrak dengan kami;
    • Apabila anda mengisi borang manual dan menyerahkannya kepada kami;
    • Apabila anda berurusan dengan kami sama ada melalui telefon, melalui e-mel, melalui laman web kami atau secara peribadi;
    • Apabila anda mengambil bahagian dalam tinjauan, pertandingan dan promosi pelanggan kami;
    • Apabila anda menggunakan produk atau perkhidmatan kami;
    • Apabila anda melawat premis kami atau laman web kami; atau
    • Dari surat-menyurat yang anda hantar kepada kami termasuk sebarang pertanyaan atau komen.
  2. Apabila anda menggunakan laman web kami – Kami mungkin mengumpul beberapa maklumat secara automatik apabila anda mengakses laman web kami termasuk:
    • Maklumat mengenai penggunaan produk dan perkhidmatan kami, termasuk jenis pelayar, sistem pengendalian, platform, alamat IP, kuki, bahasa dan wilayah anda; dan
    • ertanyaan carian yang anda jalankan di laman web kami, halaman dan iklan yang anda lihat dan pautan yang anda klik semasa menggunakan laman web kami.
  3. Dari pihak ketiga – Kami boleh meminta pihak ketiga untuk data peribadi tentang anda, contohnya, apabila kami memperoleh senarai pemasaran pihak ketiga, atau mendapatkan kebenaran untuk pembayaran yang anda buat menggunakan kad kredit atau debit, atau untuk menyelesaikan kredit atau cek penipuan.
  4. Entiti korporat – Di mana kami berurusan atau berkontrak dengan entiti korporat, entiti korporat boleh memberikan kami data peribadi berkaitan dengan transaksi atau kontrak. Entiti korporat bertanggungjawab untuk mendapatkan persetujuan anda untuk mendedahkan data peribadi anda kepada kami.

 

7. Apa data peribadi yang kami kumpulkan

Dalam Notis ini, data peribadi bermaksud data yang kami memegang tentang anda dari mana identiti anda jelas atau boleh ditentukan secara munasabah. Ini termasuk:

  • Maklumat pengenalan anda seperti nama, nombor pengenalan, jantina, asal etnik, kewarganegaraan, tarikh lahir, umur dan taraf perkahwinan;
  • Butiran hubungan anda seperti alamat (kediaman, pejabat atau bil), nombor telefon,
    alamat e-mel dan butiran hubungan lain yang anda berikan kepada kami dari semasa ke semasa;
  • Butir-butir pekerjaan anda seperti nama majikan anda, kedudukan anda dalam syarikat, huraian kerja, alamat syarikat (nombor telefon), nombor telefon, julat pendapatan anda dan kelayakan profesional atau kelayakan;
  • Butiran pembayaran anda seperti nombor akaun bank dan butiran kredit atau kad debit;
  • Maklumat yang berkaitan dengan transaksi, termasuk maklumat pengenal dan penghantar penerima dan juga maklumat kenalan serta data peribadi individu yang diberikan oleh entiti korporat berkaitan dengan transaksi atau kontrak;
  • Merakam perbualan telefon;
  • Data peribadi pasangan anda, tanggungan atau pihak ketiga yang lain; dan
  • Maklumat tambahan yang anda berikan kepada kami semasa anda berurusan atau berurusan dengan kami atau semasa anda melawat kami.

 

8. Kenapa kita mengumpul data peribadi anda

  • Untuk memberi anda produk dan perkhidmatan. Perhatikan bahawa data peribadi yang kami perlukan mungkin berbeza antara transaksi;
  • Untuk mengesahkan identiti anda dan meminimumkan risiko akses yang tidak dibenarkan kepada data peribadi anda apabila anda berurusan dengan kami;
  • Untuk meningkatkan dan meningkatkan pengalaman anda dengan kami pada umumnya. Apabila anda menyatakan keutamaan anda dengan mengisi borang kami, melalui penggunaan laman web kami atau apabila anda menghubungi atau berurusan dengan kami secara langsung, kami akan menggunakan data peribadi ini untuk memperibadikan produk dan perkhidmatan kami untuk memenuhi keperluan anda dengan lebih baik;
  • Untuk memberi anda maklumat atau pemberitahuan mengenai produk dan perkhidmatan yang kami atau ejen, kontraktor, pekerja, syarikat bersekutu, rakan niaga atau perunding profesional APM telah memilih dan percaya akan menarik minat anda (Sila lihat bahagian yang bertajuk “Siapa melihat data anda “dan” Maklumat penting mengenai penolakan keluar “);
  • Menyediakan sebarang statistik atau analisis atau laporan dalaman untuk tujuan penyelidikan pasaran;
  • Untuk membenarkan kami menguatkuasakan hak undang-undang kami atau memulihkan apa-apa hutang yang terhutang oleh anda kepada kami;
  • Untuk memastikan data peribadi anda selamat dan meminimumkan risiko akses yang tidak dibenarkan ke data peribadi anda dengan menggunakan beberapa data peribadi anda untuk mengesahkan identifikasi anda apabila anda menggunakan laman web kami dan meja bantuan pelanggan;
  • Untuk meningkatkan komunikasi kami dengan anda;
  • Untuk tujuan keselamatan apabila anda melawat premis atau tapak web kami; dan
  • Memastikan pematuhan dengan undang-undang dan peraturan yang berkenaan.

 

9. Siapa yang melihat data peribadi anda

  1. Data peribadi anda boleh digunakan oleh semua syarikat dalam APM dan syarikat berkaitan atau yang berkaitan. Siapa yang melihat data peribadi anda bergantung pada konteks yang anda berikan dan tujuan yang digunakan (Sila lihat bahagian yang bertajuk “Kenapa kita mengumpul data peribadi anda”).
  2. Data peribadi anda boleh didedahkan atau dipindahkan kepada pihak ketiga. Ini mungkin termasuk penyumberan luar sebarang operasi atau fungsi perniagaan kami kepada mana-mana pihak ketiga di dalam atau di luar Malaysia. Kami mungkin melakukan ini atas alasan yang termasuk perkara berikut:
    • Untuk menyediakan produk dan perkhidmatan kami atau membuat kontrak dengan anda. Sesetengah produk dan perkhidmatan kami disediakan bersempena atau berkolaborasi dengan pihak ketiga tertentu, dan kami perlu mendedahkan data peribadi anda kepada mereka untuk memberi anda produk dan perkhidmatan. Kami juga mungkin berkongsi data peribadi anda dengan pihak ketiga tertentu yang telah terlibat untuk melaksanakan fungsi perniagaan kami;
    • Untuk memberi anda maklumat atau pemberitahuan tentang produk dan perkhidmatan kami yang kami atau pihak ketiga telah memilih dan percaya akan menarik minat anda. Jika anda telah memberikan persetujuan anda
      dengan memilih untuk tidak memilih untuk mengisi borang manual kami, menggunakan laman web kami atau apabila anda menghubungi atau berurusan dengan kami secara langsung, kami mungkin berkongsi beberapa data peribadi anda dengan pihak ketiga yang dipilih dengan teliti supaya mereka boleh memberi anda maklumat mengenai produk dan perkhidmatan yang mungkin menarik minat anda;
    • Kami boleh berkongsi data peribadi anda dengan pihak ketiga (termasuk polis dan agensi penguatkuasaan undang-undang lain) apabila kami percaya adalah perlu untuk mematuhi undang-undang atau melindungi
      hak, harta atau keselamatan kami atau orang lain. Ini termasuk menukar data dengan pihak ketiga untuk melindungi daripada penipuan dan mengurangkan risiko pembayaran atau pendedahan data peribadi kepada
      pihak polis dan pihak berkuasa penguatkuasaan undang-undang lain berkaitan dengan pencegahan dan pengesanan jenayah;
    • Kami boleh berkongsi data peribadi anda dengan badan dan agensi pengawalselia untuk memastikan pematuhan dengan undang-undang dan peraturan yang berkenaan; atau
    • Jika kami menjual atau membeli sebarang perniagaan atau aset, kami boleh mendedahkan data peribadi anda kepada penjual atau pembeli yang berpotensi untuk perniagaan atau aset tersebut.
  3. Kami hanya akan berurusan dengan pihak ketiga yang kami percayai akan bertindak demi kepentingan terbaik anda dan akan merawat data peribadi anda dengan kawalan keselamatan serupa yang kami gunakan sendiri.

 

10. Di mana kami menyimpan dan memproses data peribadi anda

Kami biasanya menyimpan dan memproses data peribadi anda di Malaysia. Walau bagaimanapun, data peribadi yang kami kumpulkan tentang anda boleh diproses, dipindahkan ke, atau disimpan di destinasi di luar Malaysia. Dengan mengisi borang manual kami, menggunakan laman web kami atau apabila anda menghubungi atau berurusan dengan kami secara langsung, anda bersetuju dengan pemprosesan, pemindahan atau penyimpanan ini di luar Malaysia. Kami akan mengambil langkah yang munasabah untuk memastikan data peribadi anda dirawat dengan selamat dan mengikut Notis ini walaupun data peribadi anda diproses, dipindahkan ke, atau disimpan di destinasi di luar Malaysia.

 

11. Berapa lama kita menyimpan data peribadi anda

  1. Tempoh bergantung pada konteks di mana anda memberikan data peribadi anda dan tujuan yang kami gunakan. Data peribadi anda akan dikekalkan selagi ia cukup diperlukan untuk tujuan tersebut (Sila lihat seksyen bertajuk “Mengapa kami mengumpul data peribadi anda”), atau untuk apa-apa tempoh yang diperlukan untuk melindungi kepentingan undang-undang kami.
  2. Kami akan menyimpan data peribadi anda:
    • Selagi ia semunasabahnya perlu bagi kami untuk memberi anda produk dan perkhidmatan kami yang telah anda beli atau diminta, atau untuk pelaksanaan kontrak dengan anda;
    • Untuk tujuan pemasaran untuk memberi anda maklumat mengenai produk dan perkhidmatan yang kami atau rakan kongsi perniagaan pihak ketiga kami telah memilih dan percaya akan menjadi menarik minat anda sehingga anda memilih untuk menarik diri daripada membenarkan kami memproses data peribadi anda untuk tujuan pemasaran (Sila lihat bahagian yang bertajuk “Hak anda untuk mengakses dan membetulkan data peribadi” dan “Maklumat penting mengenai penolakan keluar”);
    • Kami boleh menyimpan rekod mana-mana urus niaga yang anda masukkan dengan kami sehingga 7 tahun atau untuk tempoh yang dibenarkan atau dikehendaki di bawah mana-mana undang-undang atau peraturan yang terpakai supaya kami boleh bertindak balas terhadap apa-apa aduan atau pertikaian yang mungkin timbul. Jika rekod adalah subjek penyiasatan atau prosiding undang-undang, kami akan menyimpan data peribadi untuk tempoh yang lebih lama; dan
    • Kami akan menyimpan data peribadi anda selagi ia dikehendaki mematuhi undang-undang.

 

12. Hak anda untuk mengakses dan membetulkan data peribadi

  1. Anda bebas menghubungi Pegawai Pematuhan Perlindungan Data Peribadi kami di +603-31618888 (Sambungan 8933 Bahagian Undang-Undang atau Sambungan 8900 Bahagian IT Help Desk) e-mel kepada kami di adrian.low@apm.com.my atau it_helpdesk@apm.com.my dan kami akan berusaha untuk mematuhi permintaan atau arahan anda dalam masa 21 hari dari menerima permintaan atau arahan anda dalam borang yang ditetapkan dan jika berkenaan, yuran pemprosesan yang ditetapkan.
  2. Hak anda untuk mengakses data peribadi anda tidak mutlak, dan mungkin terhad oleh Akta Perlindungan Data Peribadi 2010.

 

13. Maklumat penting mengenai memilih keluar

  1. Data peribadi yang kami minta untuk anda berikan boleh sama ada wajib atau pilihan, dan mungkin berbeza bergantung pada produk atau perkhidmatan tertentu. Data peribadi wajib adalah maklumat yang diperlukan untuk pemprosesan transaksi, atau penyediaan produk dan perkhidmatan, atau pelaksanaan kontrak. Data peribadi pilihan adalah maklumat yang anda berikan secara sukarela kepada kami, yang kami dapat memproses semasa transaksi atau untuk memberi anda produk dan perkhidmatan lain. Bidang yang memerlukan data peribadi mandatori akan ditunjukkan dalam borang manual dan borang pendaftaran kami di laman web kami.
  2. Jika anda memilih untuk tidak memberikan sebarang data peribadi yang diminta atau ingin menarik balik persetujuan anda atau menghadkan pemprosesan data peribadi anda, anda bersetuju bahawa (walau apa pun perjanjian antara anda dan kami), kami berhak untuk menghentikan peruntukan mana-mana produk atau perkhidmatan kepada anda tanpa menanggung apa-apa liabiliti walau apa pun untuk apa-apa kerugian yang anda mungkin mengalami akibat daripada penamatan sedemikian.
  3. Dengan tidak menandakan kotak "memilih keluar" dengan jelas atau memberitahu kami secara bertulis yang sama, kami akan mengandaikan kami mempunyai persetujuan anda untuk memproses data peribadi anda menurut syarat Notis ini dan untuk menerima maklumat mengenai produk dan perkhidmatan yang kami atau rakan kongsi perniagaan pihak ketiga kami telah memilih dan percaya akan menarik minat anda sehingga anda memilih untuk tidak ikut serta daripada membenarkan kami memproses data peribadi anda sepenuhnya atau untuk membatasi pemprosesan data peribadi anda untuk tujuan pemasaran atau memberitahu kami
    secara bertulis sama.
  4. Anda boleh memilih untuk menghadkan pemprosesan data peribadi atau menarik balik persetujuan anda untuk memproses data peribadi anda dengan menghubungi: Pegawai Pematuhan Perlindungan Data Peribadi kami melalui telefon +603-31618888 (Sambungan 8933 Bahagian Undang-Undang atau Sambungan 8900 Bahagian IT Help Desk) atau e-mel kepada kami di adrian.low@apm.com.my atau it_helpdesk@apm.com.my
  5. Kami akan berusaha untuk mematuhi permintaan anda dalam masa 21 hari atau sebaik sahaja kami dapat berbuat demikian.
  6. Berhubung dengan pautan ke laman lain yang terdapat di laman web kami (jika ada), sila ambil perhatian bahawa data peribadi yang diberikan kepada pihak ketiga ini tidak berada di bawah kawalan dan tanggungjawab kami dan anda mungkin perlu menghubungi mereka secara langsung jika anda ingin untuk menarik balik persetujuan anda untuk terus menggunakan data peribadi anda.
  7. Sila ambil perhatian bahawa sebaik sahaja kami menerima pengesahan bahawa anda ingin menarik balik persetujuan anda untuk bahan pemasaran / promosi / komunikasi, ia mungkin mengambil masa sehingga 21 hari untuk pengeluaran anda dapat dilihat dalam sistem kami. Oleh itu, anda masih boleh menerima bahan
    pemasaran atau promosi / komunikasi dalam tempoh masa ini. Sila ambil perhatian bahawa walaupun anda tidak memilih untuk menerima bahan pemasaran atau promosi, kami masih boleh menghubungi anda untuk tujuan lain berhubung dengan produk dan perkhidmatan yang anda berurusan dengan kami.
  8. Di mana anda telah memilih untuk menarik diri atau menghadkan pemprosesan data peribadi atau menarik balik persetujuan anda untuk memproses data peribadi anda, anda mengakui dan bersetuju bahawa data peribadi sedemikian mungkin masih terus muncul dalam pangkalan data kami tetapi akses atau penggunaannya akan disekat.

 

14. Laman web

  1. Berhubung dengan laman web kami, beberapa maklumat akan dikumpulkan melalui penggunaan “cookies”. Cookies adalah bit maklumat kecil yang disimpan secara automatik pada penyemak imbas web seseorang di komputer mereka yang boleh diambil melalui laman web. Maklumat sedemikian, sebagai contoh, boleh menjadi kata laluan pengguna yang disimpan untuk mengelakkan perlu dikecet semula semasa lawatan berikutnya ke tapak. Sekiranya anda ingin mematikan cookies ini, anda boleh melakukannya dengan mengubah tetapan pada penyemak imbas anda.
  2. Perhatikan bahawa data peribadi yang dihantar secara elektronik tidak akan selamat 100%. Kami tidak akan bertanggungjawab terhadap apa-apa pelanggaran keselamatan melainkan jika kami terlalu cuai.
  3. Laman web kami juga mungkin mengandungi pautan ke laman lain yang dikawal oleh
    pihak ketiga. Sila ambil perhatian bahawa kami tidak bertanggungjawab ke atas amalan privasi laman web yang lain. Kami tidak bertanggungjawab untuk bagaimana syarikat atau organisasi lain mengumpul, menggunakan, mendedahkan, atau mengamankan maklumat yang anda berikan kepada mereka. Notis ini hanya digunakan untuk maklumat yang dikumpul oleh laman web yang dikendalikan oleh APM. Jika anda memilih untuk mengakses tapak pihak ketiga yang dipautkan ke
    laman web kami, anda berbuat demikian atas risiko anda sendiri dan tertakluk kepada apa-apa syarat perkhidmatan atau dasar privasi (jika ada) yang berkaitan dengan laman web pihak ketiga tersebut.
  4. Di mana APM sedang memproses data peribadi anda bagi pihak orang lain atau entiti, pemprosesan maklumat anda bergantung pada amalan privasi orang atau entiti itu. Ini tidak akan menjadi  kawalan atau tanggungjawab kita. Anda harus menghubungi mereka secara langsung pada pemprosesan data peribadi anda.

 

15. Semakan kepada Notis

Kami mungkin mengikut budi bicara mutlak kami menyemak atau mengubah Notis ini dari semasa ke semasa dan jika terdapat sebarang semakan, ia akan dipaparkan di laman web kami dan / atau cara komunikasi lain yang dianggap sesuai oleh kami.

 

16. Pertanyaan

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan atau aduan mengenai Notis ini, sila hubungi kami di:

APM Automotive Holdings Bhd (424838-D)
Lot 600, Kawasan Perindustrian Pandamaran,
Locked Bag, 42009 Pelabuhan Klang,
Selangor Darul Ehsan, Malaysia
Tel: + 603-31618888 (Samb. 8933 Bahagian Undang-undang atau Sambungan 8900 IT Help
Desk)
UP: Pegawai Pematuhan Perlindungan Data Peribadi

 

17. Bahasa

Notis ini disediakan dalam bahasa kebangsaan dan bahasa Inggeris. Sekiranya berlaku sebarang percanggahan, versi Bahasa Inggeris notis ini akan diguna pakai.

 

Notis ini kali terakhir dikemaskini pada 3 September 2018